bosmiernesten-verplaatsen

Woodants deserve to be protected. But please, clean up the mess before ‘protection’  becomes ‘polution’.

Terug naar Bosmieren

Type in google ‘bosmieren overlast’ en je wordt geconfronteerd met onjuist en onverstandig advies. Dat bosmieren overlast in huis kunnen veroorzaken in huis, daar is geen twijfel over mogelijk. Mierenpaden die dwars door de woonkamer, via de gang naar de achtertuin lopen. In zo’n geval vormt de bosmier een plaag en zo’n plaag moet bestreden worden. Maar Google is niet je beste vriend hierbij. Maak onderscheid tussen ongediertebestrijders en ongediertebeheersers.

Een mierenhoop van de kale rode bosmier (Fomica polyctena) maakt vaak deel uit van een groep nesten. Ze hebben bij verstoring van hun nest nogal de neiging om snel meerdere nieuwe nesten te bouwen. Met nog meer overlast tot gevolg.

Het verplaatsen van bosmiernesten mag niet zonder vergunning. Ze zijn  wettelijk beschermd. Een advies dat ik vaker lees om het nest in emmers te doen en dan een eind verderop in een bos neer te gooien mag ook niet. Zowel voor het weghalen als het ergens anders neerzetten is een ontheffing nodig.  Ook moet je contact hebben gehad met de eigenaar van het bos waar je ze wilt uitzetten, het zou kunnen zijn dat er al een bosmierpopulatie zit en dan raakt de balans verstoord.

Beschermd, dat wel. Maar sla niet door. Een beschadigd nest kan zich, mits niet gestoord, weer herstellen. En anders verplaatst hier mierenvolk zich wel. Het plaatsen van beschermende kooien zoals op de foto is niet verstandig. Allereerst omdat je hiermee de voedselketen verstoort, want voor groene spechten zijn bosmieren het hoofdgerecht. Door deze kooien kunnen ze niet meer bij hun voedsel. Een ander nadeel is dat een oude kooi langzaam wegzakt. Uiteindelijk geeft het alleen maar rommel. Afbakeningen zijn natuurlijk geen probleem, mits goed onderhouden.

In Duitsland kennen ze een rijke historie als het om bescherming van bosmieren en bestrijden van overlast gaat. De Ameisenschutzwarte.de heeft hierin veel ervaring. Deze organisatie is ook in het grensgebied bij Venlo / Roermond actief waarvoor ik als contactpersoon bereikbaar ben.

 

 

Leave a Reply